Rasstandaard

Algemene omschrijving

De Savannah is een vrij grote, slanke en gracieuze kat met opvallend donkergekleurde vlekken op een licht gekleurde ondervacht. De kat heeft een uitzonderlijk lange nek, lange poten en grote oren. De Savannah is een gedomesticeerd ras met een zowel ongewoon als prachtig uiterlijk, dat sterk lijkt op de voorouderlijke Afrikaanse Serval, maar is kleiner van gestalte. Het karakter is vriendelijk, betrouwbaar, aanhankelijk, nieuwsgierig en alert.

Kop

In verhouding met het lichaam klein. Het gezicht vormt een gelijkzijdige driehoek, gevormd door de horizontale lijn boven de ogen en twee lijnen langs de kaaklijn, met een afgeronde snuit. Boven deze driehoek vormen het voorhoofd en de oren een rechthoek vanaf de wenkbrauwlijn tot aan de oorpunten.

Profiel: Het voorhoofd is recht tot enigszins rond vanaf de bovenkant van de schedel tot aan de neusbrug, van waar de richting verandert in een recht tot zeer lichte neerwaartse buiging vanaf de neusbrug tot het puntje van de neus. De neus steekt in profiel iets uit en de lijn naar de kin loopt iets terug waardoor het lijkt alsof de kin teruggetrokken is.

Oren

De oren zijn opmerkelijk groot, hooggeplaatst, breed bij de basis met afgeronde toppen. De buitenste ooraanzet start boven de bovenste ooghoogte (hoger toegestaan), de binnenste ooraanzet start ter hoogte van de bovenkant van de schedel. Idealiter kan er een verticale lijn getrokken worden tussen de binnenste ooraanzet en binnenzijde van het oog. Licht gekleurde vlekken, ocelli genaamd, op de achterzijde van het oor zijn gewenst. Oorpluimen zijn toegestaan.

Ogen

Middelgrote ogen, bovenzijde van het oog is boemerangvormig, zo geplaatst dat de binnenste ooghoek parallel loopt met de neuslijn. De onderzijde is amandelvormig. De ogen zijn matig diep geplaatst en hebben een tussenruimte van tenminste één oogbreedte. Traansporen zijn zichtbaar langs en tussen het oog en de neus. Alle oogkleuren zijn toegestaan en onafhankelijk van de vachtkleur.

Nek

De nek is lang en slank.

Lichaam

Het lichaam is lang, lenig en goed gespierd. Heeft een diepe borst, uitstekende schouderbladen en een lichte maar niet extreem opgetrokken buiklijn richting heupen. De heupen en dijen zijn vol en lang en in verhouding met de rest van het lichaam iets zwaarder. Gemiddeld zware beenderstructuur. Stevig, goed ontwikkeld maar soepel spierstelsel.

Poten en Voeten

Langer dan gemiddeld, goed gespierd zonder zwaar of juist te fijntjes te lijken, met gemiddeld grote, ovale voeten. De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten.

Staart

De staart is gemiddeld van lengte (als de kat staat, reikt de punt net voorbij de hak), is gemiddeld tot dik en heeft een ronde punt.

Vacht

Vrij korte, niet overdreven dikke vacht. Ligt redelijk glad tegen het lichaam aan. Enigszins ruw van structuur, waarbij de dekharen steviger aanvoelen dan de zachte ondervacht. De spots hebben een opmerkelijk zachtere structuur dan de dekharen.

Kleur

De Savannah komt voor in black (ghost spotting mogelijk), black tabby (geen voorkeur voor wat betreft grondkleur), silver tabby en smoke. De smoke Savannah heeft bij voorkeur een duidelijke spotted ghostmarking.

  (Afb. Sittingpretty Cats)

Aftekening (alleen spotted patroon!)

Duidelijke donkerbruine tot zwarte spots, die rond ovaal of langgestrekt kunnen zijn. Een serie parallelle strepen loopt over de achterzijde van het hoofd, over de schouders tot de rug waar een gespot patroon deze lijnen volgt over de rest van het lichaam. Kleinere spots op poten, voeten en gezicht. Bij alle varianten zwarte lippen en duidelijk aanwezige traansporen. Voetzolen bij alle varianten diep steenkoolzwart of bruinzwart.

Fouten maar toegestaan (strafpunten):

 1. Rozetten i.p.v. spots.
 2. Vlektekening in een andere kleur dan zwart tot bruin.
 3. Licht gekleurde, bijna witte, vlekken op andere plaatsen dan de achterkant van de oren.
 4. Verticaal geplaatste spots of mackerel patroon. (bouw van een Savannah mag niet met strepen zijn, een Savannah heeft spots)
 5. Cobby lichaam. (bouw van Savannah kat mag niet gedrongen zijn bijv. Brits korthaar of Pers)
 6. Kleine oren.

Niet toegestaan:

 • Extra Teen (Polydactyl)

Puntentelling

 • Kop:                           40       
 • Kop vorm:                  6
 • Oren:                         7
 • Ogen:                         6
 • Kin:                            4
 • Snuit:                         4
 • Profiel:                       4
 • Neus:                         3
 • Nek:                           6      
 • Lichaam:                    40       
 • Romp:                        8                     
 • Poten:                        8
 • Voeten:                      3
 • Staart:                        7
 • Beenderstructuur:      7
 • Spierstructuur:           7
 • Vacht:                        20
 • Structuur:                   8
 • Patroon:                     8
 • Kleur:                         4

Totaal                          100

Met dank aan:  NOK: Nederlandse Onafhankelijk Kattenkeurmeestersgilde.

Officiële TICA Rasstandaard

De bij onze club aangesloten fokkers hebben de rasstandaard en alle TICA-regels en richtlijnen hoog in het vaandel staan. Wij zijn van mening dat een raskat aan de rasstandaard moet voldoen en maken ons daar hard voor. Alleen als iedereen zicht houdt aan de rasstandaard en aan alle regels en richtlijnen, lukt het om het ras te behouden en zelfs naar een hoger niveau te tillen. 

All images and text are © Savannah Kat Fokkers Club NL