RASSTANDAARD

ALGEMENE OMSCHRIJVING:

De algehele indruk van de Savannah Kat is een grote, slanke, elegante kat met opvallende grote zwarte spots en andere ‘vette’ vlekken op een weelderige tawny, gouden of oranje achtergrond. De kat is een replica van de grote, slanke, gespierde Serval die zijn oorsprong op de Afrikaanse vlakten vindt. Aanhankelijk en extravert, met een bijzonder lange nek, poten en oren, zowel als een korte, driekwart lange staart, is de Savannah zowel ongewoon als mooi. De Savannah Kat is ook een bijzondere, elegante, evenwichte kat met een opvallende kleur en patroon.

KOP:     

Vorm: Breed, matig wigvormig met afgeronde contouren. Langer dan de kop breed is. Van voren gezien moet het gezicht een driehoek vormen. De kop is wat kleiner dan in verhouding tot het lichaam. Van opzij gezien is de neus lang met een kleine kin, wat bijdraagt aan het wilde uiterlijk van de kat.

Oren: Groot en alert met een brede basis en iets afgeronde toppen. De toppen van de oren zijn matig behaard aan de binnenzijde. De onderzijde van de oren moeten elkaar, midden voor op de kop, bijna raken.

Ogen: De vorm van de ogen zit tussen ovaal en amandelvormig in. De kleur moet warm geel, groen, goud of caramel bruin zijn.

Nek: Zowel dik en gespierd als lang.

LICHAAM:          

Torso: Lang en bijna oosters maar dan massiever. Van opzij gezien vormen de zijkant van borst en flank een lange driehoek. Van voren gezien lijkt de kat smal als gevolg van de extreme lengte van de poten, de diepte van het lichaam en de lengte van de nek.

Spieren: Prominent en uitgebalanceerd over het hele lichaam.

Poten en voeten: Sterk en rank, maar toch stevig. De voeten zijn klein, met lange tenen.

Bot-structuur: Sterk maar toch flexibel.

Staart: Stevig, dik en driekwart de lengte van een ‘gewone’ staart. Wanneer de kat alert is moet de staart naar boven en iets terug over het lichaam gekruld zijn.

VACHT:

Vacht: Kort tot gemiddeld lang en dicht, zacht en weelderig.

Kleuren: 

ALLEEN Zwart, Bruin (Zwart) Spotted Tabby, Zwart Zilver Spotted Tabby, Zwart Smoke. De enige kleurvariaties die zijn toegestaan zijn de goud tot oranje grondkleur met ‘vette’ zwarte vlekken, de zilver grondkleur met ‘vette’ zwarte vlekken of helemaal zwart.

(Afbeelding: Sittingpretty Cats)

In elke variatie zijn zowel de lippen zwart als de opvallende zwarte traanbuis lijnen aan de binnenzijde van elk oog.

Bij spotted Savannahs kan het neusleer zowel steen rood zijn als geheel zwart of zwart met een licht rode of roze lijn die in het midden naar beneden loopt.

Bij een zwarte Savannah Kat, moet het neusleer helemaal zwart zijn. De voetzoelen moeten bij beide kleur-variaties steenkool zwart of bruinig zwart zijn.

De zwarte Savannah moet helemaal zwart zijn. Zwarte vlekken op een zwarte achtergrond is het ideaal. Die vlekken moeten overeenkomstig met de spotted Savannah standaard zijn.

TEMPERAMENT:

De ideale Savannah Kat is een zelfverzekerde, alerte, nieuwsgierige en vriendelijke kat.

FOUTEN:

  • Vlekken, spots die niet zwart zijn, elke witte vlek op nek, borst, buik of ander gebied die niet in de standaard omschreven staat.
  • Verticaal uitgelijnde vlekken of gestreept tabby patroon.
  • Gedrongen lichaam.
  • Kleine oren.

DISKWALIFICATIE:

Extra tenen, operatief aangepaste staart

savannah kat