Savannah A, B, C of SBT

Savannah A, B, C of SBT, Wat houdt dit in?

De A, B, C of SBT-letter aanduiding voor een Savannah geeft aan hoeveel Savannah’s er zijn in een lijn of afstambewijs (stamboom).

De Internationale Kat Association (TICA) gebruikt deze letters als onderdeel van de code van de registratie voor een Savannah. Deze letters zijn onafhankelijk van de “F” aanduiding die aangeeft hoe ver verwijderd de Savannah is van de Serval.

Een “A” geregistreerde Savannah daarvan is één van de ouders geen Savannah.

De Savannah is ontstaan door een Afrikaanse Serval met een huiskat verparing. De nakomelingen van een dergelijke paring is altijd een “A” geregistreerde kat. In dit geval is de kat eerste generatie, dat wil zeggen, F1. Savannah mannetjes zijn steriel tot de 5e generatie (F5), dus als u een F2 zou willen fokken zou u een F1 poes en een gedominiceerde of een F5 Savannah kater moeten gebruiken. Als het een verparing betreft tussen de vrouwelijke F1A en de huiskat kater dan zijn de nakomelingen altijd een “A” geregistreerde F2, dat wil zeggen, F2A omdat een van de ouders geen Savannah is.

Een “B” geregistreerde Savannah is ontstaan door de paring van twee “A” geregistreerde Savannah’s.

Beide ouders zijn ‘B’ geregistreerde Savannah’s, maar ten minste één grootouder is een ander ras. Je kunt een geregistreerde “B” Savannah krijgen door een verparing met een F1A Savannah en een F5.

Een ‘C’ geregistreerd Savannah is gemaakt door de paring twee ‘B’ geregistreerde Savannah´s.

Alle ouders en grootouders van een ‘C’ geregistreerde Savannah zijn Savannah´s, maar met ten minste één grote grootouder is een ander ras.

Een “SBT” geregistreerd Savannah is gemaakt door de paring van twee “C” geregistreerde Savannah´s. Een “SBT” geregistreerde Savannah is ontstaan door de paring van twee “C” geregistreerde Savannah’s.  Alle ouders, grootouders en overgrootouders van een “SBT” geregistreerde Savannah zijn Savannah’s, dus het is onmogelijk om een “SBT” Savannah te krijgen voor de vierde generatie (F4). “SBT” staat voor Stud boek traditionele en Tica acht een kat met “SBT” een zuivere gefokte kat.

Belangrijk

Vanaf 2012 is geen enkele uitkruising meer toegestaan met welk ras dan ook, met uitzondering van de Serval. Dit houdt in dat er eigenlijk vanaf 2013 geen A Savannahs meer horen te zijn. Helaas worden er nog Savannah katten gefokt onder mom van “verbetering” nog andere katsoorten gebruiken waardoor we de A Savannahs krijgen. Vooral vanaf De F6 generatie waarbij de Serval percentage minder is als 8 % is, komt de vraag of we dan de kat nog wel een Savannah kunnen en mogen noemen.  Met ander woorden. Door gebruik van ander katsoorten in deze generatie verdwijnt het uiterlijk en het karakter van de Savannah waar hij juist zo bekend om staat.  De kwaliteit valt af en wordt er met kwantiteit verder gefokt.

Je herkent het op het afstambewijs (stamboom) met ”N Foundation” of het woord ”Experimental”.

Deze tabel toont het resultaat van de “lettercode” van de verschillende verparingen.

Mannelijke Serval x niet-Savannah vrouwelijke = F1A kittens.

Mannelijke Serval x Savannah vrouwelijke = F1A kittens.

F1A Savannah x F5A Savannah man = F2B kittens.

F2B Savannah x F5B Savannah man = F3C kittens.

F3C Savannah x F5C Savannah man = F4 SBT kittens.

F6C Savannah x F5 SBT Savannah man = F5 SBT kittens.

F1A Savannah x niet-Savannah man = F2A kittens.

F1A Savannah x F5C Savannah man = F2B kittens.

F2B Savannah x F5A Savannah man = F3B kittens.

F3C Savannah x F5B Savannah man = F4C kittens.

F7B Savannah x F5C Savannah man = F6C kittens.

F4SBT Savannah x niet-Savannah man = F5A kittens.

F3C Savannah x niet-Savannah man = F4A kittens.

Niet-Savannah x F5C Savannah man = F6A kittens.

Wat betekent dit alles voor u?

Als u een kitten als huisdier wilt, dan zijn de “A”, “B”, “C” of “SBT” letters niet zo belangrijk. In dat geval adviseren wij om alleen te kijken naar een kitten dat het uiterlijk en de persoonlijkheid heeft, dat u wenst.

Als u wilt fokken met Savannah´s of wilt showen met Savannah´s op een tentoonstelling dan moet de kat F3 of verder verwijderd zijn van de Serval en het moet een “C” of “SBT” geregistreerde kat zijn. Bijvoorbeeld u kunt de volgende katten showen: F3C, F4C, F5C,… F8C, F4 SBT, F5 SBT, F6 SBT,… F8 SBT… en je kan niet showen met de volgende katten: F1A, F2B, F3B, F4B, F5B,… F8B… Momenteel ziet de Tica de Savannah als een “geavanceerd nieuw ras”. Wanneer fokkers er genoeg geproduceerd hebben zal de Tica de “SBT” kittens verhuizen naar de ‘Championship-Status’. Op dat moment zullen alleen “SBT” geregistreerde kittens worden toegestaan op tentoonstellingen.

Het FNK, De overkoepelende organisatie van de onafhankelijke verenigingen in Nederland heeft de Savannah (helaas) niet erkend. Wanneer men een Savannah inschrijft bij een tentoonstelling van een onafhankelijke vereniging dan komt de kat in de huiskattenklasse.

Bij de FIFe, (Felikat en Mundikat) is de Savannah ook niet erkend.  Wel mogen Savannah katten in Duitsland geshowd worden. De WCF heeft de Savannah wel erkend. Daar kunnen ze wel titels halen.  Belangrijk is altijd informatie opvragen bij de vereniging waar de kattenshow wordt georganiseerd.

All images and text are © Savannah Kat Fokkers Club NL