De Serval

Hoe ziet een Serval er uit?

De Serval is een middelgrote katachtige met zeer lange poten (relatief de langste poten van alle katachtigen), een kort staartje, lange nek en een kleine kop met grote, afgeronde oren en een korte snuit. De vacht is geelbruin van kleur, met een onregelmatige tekening van zwarte strepen en vlekken. De onderzijde is vuilwit van kleur. De korte staart is afwisselend zwart en geelbruin geringd. De achterzijde van de oren zijn zwart, met een duidelijke witte vlek in het midden. Hij heeft een kop-romplengte van 67 tot 100 centimeter. De staart is 24 tot 35 centimeter. Mannetjes zijn groter dan vrouwtjes. Mannetjes wegen 10 tot 18 kilogram (gemiddeld 13 kilogram), vrouwtjes wegen 6 tot 12,5 kilogram (gemiddeld 11 kilogram).

Grote ServalServal nieuwsgierig

Verspreiding en leefgebied in het wild

De Serval leeft voornamelijk in savannes en open graslanden, maar ook in open bossen, langs de bosrand, in bergheidegebieden en in rietvelden rond moerassen. Hij leeft voornamelijk in gebieden met hoger gras. Hij komt voor in het grootste deel van Afrika ten zuiden van de Sahara (met uitzondering van de dichte regenwouden en zeer droge woestijnen) en in Noordwest-Afrika. De Serval is verdwenen in dichtbevolkte gebieden als het grootste deel van Zuid-Afrika.

Prooi in het wild

Zijn dieet bestaat uit kleine zoogdieren (tot de grootte van een haas), hagedissen, slangen, vogels en insecten. Soms worden ook vruchten, vissen en kikkers gegeten en ook jonge antilopen worden soms bejaagd. De belangrijkste prooi zijn muizen, die hij door zijn uitstekende gehoor tussen het hoge gras of onder de grond weet te vinden. Dankzij zijn lange poten kan hij over het hoge gras kijken.

Zijn dagritme past hij aan de prooi aan: als er veel dagactieve muizen voorkomen, dan jaagt de Serval voornamelijk overdag, zijn vooral nachtactieve muizen algemeen, dan jaagt hij voornamelijk ‘s nachts. Heeft hij eenmaal een prooi gevonden, bespringt hij het dier met een snelle sprong. Ondergrondse prooidieren worden uitgegraven of uit hun hol getrokken met de lange voorpoten. Ook kan hij vogels met een sprong uit de lucht grijpen. De gevangen prooi wordt kaalgeplukt. Delen van grotere prooidieren worden ondergronds opgeslagen. Ook pluimvee wordt gegeten. Hierbij kan hij veel schade aanrichten bij pluimveehouders.

Leefwijze in het wild

De Serval is een solitaire soort. Hij leeft in een klein territorium dat wordt verdedigd tegen andere Servals. Het omliggende gebied (tot 30 km2) wordt echter gedeeld met andere Servals. Het territorium wordt afgebakend met urine. Bij ontmoetingen tussen Servals knikken de dieren hun kop op en neer. Vaak maken de Servals zich hierbij zeer groot door op de tenen te gaan staan, met gekromde rug. Bij agressie maakt het dier grommende en blaffende geluiden en haalt hij uit met zijn klauwen. Als schuilplaats dient een ondergronds hol, een ruimte tussen rotsen of dichte vegetatie.

Een Serval kopen?

Denk eerst goed over na voor je een Serval gaat aanschaffen. Het zijn geen huisdieren en niet vergelijkbaar met een gewone huiskat.

 • Ze hebben veel ruimte nodig en zijn niet geschikt om in huis te worden gehouden. Als ze geslachtsrijp zijn gaan zowel de mannen als de vrouwen ‘sproeien’ om zoals hiervoor ook beschreven hun territorium af te bakenen en deze lucht wil je zeker niet in huis hebben.
 • Ze kunnen ook niet zoals de gewone huiskat los naar buiten. Ze zullen weglopen en naar voedsel gaan zoeken, daarbij zullen zij gaan jagen op bv. de kippen van uw buren wat natuurlijk niet de bedoeling is.
 • Voor een Serval heb je een ruim buitenverblijf nodig van minstens 50 m2 liever groter natuurlijk en een droog, tocht- en vorstvrij binnen verblijf. Zorg ervoor dat je het verblijf in kunt via een sluis om ontsnapping te voorkomen. In het buitenverblijf moeten voldoende materialen aanwezig zijn waarin zij kunnen klimmen zoals boomstammen en dergelijke.  Zij liggen graag op een hoge plek om de omgeving te overzien. In het binnenverblijf moeten ook verschillende lig plekken zijn. Zij zijn dol op water dus een ruime waterbak of vijver zullen zij zeer op prijs stellen.
 • De Serval moet jaarlijks worden geënt, ook tegen niesziekte en regelmatig worden ontwormd.  De Serval moet geënt worden met een dode entstof. Informeer daarom ook eerst of uw dierenarts bereid is een Serval te behandelen en hier voldoende kennis van heeft. Niet iedere dierenarts zal dit kunnen of willen. In sommige gevallen zal het dier met een blaaspijp geënt of verdoofd moeten worden door de dierenarts.
 • Om een goede band met de Serval te krijgen zul je er veel tijd in moeten stoppen en hem/haar veel aandacht moeten geven. Zij zijn eenkennig en vreemde personen zullen zij voor weglopen of naar blazen.
 • Een Serval kan heel close zijn met zijn of haar baasje. Ze zien dit als hun maatje. Door de Serval later weer uit te plaatsen kan hij of zij sterven van verdriet.

Serval Kittens

De Serval krijgt jaarlijks 1 tot 2 nesten met 3 á 4 jongen. Om een goede band met de Serval te krijgen kun je het beste een kitten aanschaffen. Met een oudere Serval is het vaak moeilijk zo niet onmogelijk om een band op te bouwen.

serval kitten kijkt in water

Voeding in gevangenschap

Zorg dat de Serval afwisselende voeding krijgt en voeg voedingssupplementen aan zijn eten toe zoals mineralen, vitaminen en kalk. Aan te raden is carnizoo over het eten te strooien dit is een voedingssupplement verkrijgbaar bij Kiezebrink. Er moet altijd schoon drinkwater beschikbaar zijn.
Verder eten zij eendagskuikens, muizen, kwartels, duif, kip, haas en vis zoals forel of een makreel. Al het eten wat zij krijgen is rauw maar levend voer geven is niet nodig. Af en toe commercieel voer zoals brokken erbij geven is prima maar niet alle Servals willen dat eten. Bij het geven van ééntonige voeding is de kans zeer groot dat de Serval glasbotten krijgt.

Er zitten natuurlijk ook kosten aan het aanschaffen en houden van een Serval. Deze kosten zijn niet gering, verdiep je vooraf ook hierin, dan kom je niet voor verrassingen te staan.

Belangrijke punten als je overweegt een Serval te kopen

 • Als je besluit een Serval te nemen nadat je voldoende kennis hebt opgedaan en ook overlegd hebt met mensen die ervaring hebben in het houden van Servals, let dan ook goed op waar je de Serval gaat aanschaffen.
 • Informeer naar een betrouwbaar adres. Het is belangrijk dat de fokker zijn dieren goed verzorgd en gehuisvest heeft. Het is ook belangrijk om de volwassen dieren zelf goed te bekijken en te informeren naar de bloedlijnen van de ouders om verwantschap in de fokkerij te voorkomen.
 • Vraag de fokker wat het kitten precies eet en hoe vaak per dag, om dit als je besluit een kitten te nemen, dit thuis te continueren. Het is niet goed om het kitten direct op andere voeding over te zetten.
 • Wat ook van belang is om het kitten zoveel mogelijk te socialiseren met andere mensen of andere dieren daar heb je later alleen maar profijt van.
 • Als je de huisvesting in orde hebt en je hebt een gezond kitten gevonden ben je in het bezit van een prachtig dier waar je lang van kunt genieten. In gevangenschap kunnen Servals wel 15 jaar oud worden.
All images and text are © Savannah Kat Fokkers Club NL